English versionProgram se provodi uz financijsku potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva

Hosteler - broj 36
Kamo ide današnja animacija?
01.07.2005. (Sonja Gašperov)

Polako se gube svi oni obrisi stvaranja, bojanja ljudskom rukom i kistom, a na tržište kreće brza, efikasna za profitiranje, kompjuterska animacija. Generacija današnje "virtualne" djece slabo zna o onim pravim čarima tople "starinske animacije". Žive u modernom svijetu i za uzvrat im se nudi, lak pristup medijima koji ih kljukaju ispeglanim računalnim tripovima putem kompjutorskih igara,reklama... Jedan dio crtićfila se prisjetio zlatnog doba crtanog filma iz onog vremena kada se nije još ni naslućivala moć kompjuterske obrade.

Sjećate li se možda dana kada smo mozgove poklanjali jeftinim českim i ruskim animacijama lajk Lolek i Bolek, ili legendarnom zarazno smješnom Stripyiju za kojim pati još popriličan broj fanova, La Linea, talijanskom crtiću crtanom u jednom potezu bijele boje, zblaznutom ćelavcu Gustavu, rakunu Bojanu. A onda se sve to srušilo, izurmlo i zauvijek nestalo u nekakvoj televizijskoj arhivi, a u zamjenu su dojahali kompjuterski i japanske anime, žderači koji svojim komercijalnim pristupom izvlače monstruozno velik profit.
Prizor iz Final fantasy-a

Računalna animacija nije potpuno negativna, zabavna je, omogućila je pogled u nove dimenzije,virtualne stvarnosti, omogućila je jednostavniji i brži pristup stvaranju. Jedan od problema koji briše klasičnu crtanu animaciju je poistovijećivanje računalnog animiranog filma sa računalnim igrama. Već postoji mogućnost, na DVD izdanjima, u kojim sam gledatelj može svojom interakcijom preoblikovati završetak filma po svojoj želji i mašti. Takvim pristupom zaboravlja se na prvobitni čisti užitak gledanja, te gledatelja psihološki frustrira pojam o tome kako je interaktivni crtić nekompletan već ima više solucija.

CARTOON NETWORK

Svaki poznavatelj kvalitetnih trendi radova na Cartoon Networku među hrpetinom repriza i loših klon crtića nabacanih u program, može izdvojiti nekoliko kvalitetnih ostvarenja. Nikako ne smijemo zaboraviti spomenuti već svima poznate Cow& Chicken i njihovog evil gurua Red Guya ili genijalca Dextera i njegov podzemni laboratorij. Prava je crtić poslastica paranoični pas Courage the Cowardly Dog kojeg progone paranormalne pojave.On je savršen primjer kako se mogu kvalitetno spojiti klasično animiran lik i računalne pozadine. Samurai Jack se izdvaja svojom originalnom grafičkom kvalitetom.Cartoon Network crtići su u većini slučajeva mješavina klasične i računalne animacije, svojim humorom visoko rangiraju na ljestivici gledanosti kod «moderne»djece i odraslih.

Revolucionarni Titan AE

Računalna animacija brzo puni komercijalom gladno tržiste, no pravi obožavatelji klasične animacije čeznu za onim vremenima kad se crtić radio fotografirajući pokret po pokret sa 24 sličice u sekundi, što znači 1440 sličice u minuti.
Kroz povijest se vuće činjenica da na spomen animacije, mozak od ostalih imena prvo apsorbira ime Disney.

WALT DISNEY

Walter Elias Disney . Sa 40 $ u đžepu i s mapom ispod ruke, u kojima su bile skice njegovih izmišeljnih likova, siromašni dvadesetjednogodišnji mladić napušta Chichago i odlazi u Hollywood. Od tog trenutka legenda je oživjela. U Hollywoodu dobio je posao kao statist, ali on se okrenuo animaciji koja ga je oduvijek vukla. Započeo je sa svojim bratom Royem seriju "Alice's Wonderland" (poluigrani film) u garaži svog ujaka i tako potakao pravu evoluciju animacije .

Walter Elias Disney: "I only hope that we never lose sight of one thing---
that it was all started by a mouse"

U početku se trebao zvati Mortimer,al' Disneyeva supruga Lilly nije baš bila previše oduševljena, pa se Walt dosjetio imaena koje je postalo «Međunarodni simbol dobre volje» Mickey Mouse.

U vrijeme Disneyja tržište je bilo prepuno životinjskim likovima poput mačka Felixa, ali lukavi klon Clarka Gablea se 1928.dosjetio prvi ozvučiti svoj film "Steamboat Willy" sa Mickey Mouseom u glavnoj ulozi.

Walt Disney

Zovu ga "ocem animacije" iako je animacija bila popularna znatno prije njegovog rođenja, pa čak i prije kinematografije. U samim počecima animacija se pojavila u obliku dječje knjižice ispunjene vrlo sličnim crtežima koji bi se brzim listanjem optičkom varkom pretapali u pokret. Kasnije su umjetnici eksperimentirali i otkrili da animacijom mogu oživjeti ne samo crteže, nego i predmete. Usputno se razvila tehika plastelin animacije od kojih su danas poznati Oscarom nagrađeni Wallace & Gromit Nicka Parka, te drugi slični poput neandrtalaca Gogsa ,pingvina Pingo-a...

Kada je Diseny počeo raditi svoje dugometražne "dirljive" crtiće nastala je tek onda kreativna ludnica. Warner Bros. je otkupio tim animatora pod imenom Termite Terrace u kojima je sudjelovao i Chuck Jones koji je proizveo svoje hiperaktivne likove nabijene forama, koji su svojom dinamičnošću odskakali od Disneyevih dobričina.

MGM-ovci su za svoju buntovničku animaciju pronašli Williama Hannu i Josepha Barberu koji su sa svojim junacima Tom & Jerryjem postali jako popularni."Red Hot Riding Hood" prvi crtić iz radionice Termite Terrace koji je bio za to doba bezobrazno raskalašen, dosta je samo reći da vuk u večernjem odijelu zavija na Crvenkapicu striptizetu.

CRTIĆI ZA ODRASLE

U današnje vrijeme, pokušavaju se napraviti komercijalni crtići za odrasle, najbliskiji nama su obitelj The Simpsons. Samo humanoid poput Matta Greoninga može proizvesti tako genijalne fore iz svakodnevnice srednjoklasne američke obitelji. Jednostavne boje daju serijalu prepoznatljiv štih. U ovoj klasi «animacija za odrasle» posebno je potrebno spomenuti davno prikazivan "Beavis&Butt-head" MTV crtić u kojem dva tinejđerska debila komentiraju još debilnije spotove. Kako su sve važnije šokantne teme, ismijavanja društva i politike, više nema potrebe za uljepšanom i kompliciranijom animacijom, čisti rad flash animacije može biti dobitak , najbolji primjer, Soath Park.

Popularni Simpsoni prikazuju se u cijelom svijetu

U povijest animiranog filma još bi svakako dodala Ralpha Bakshija , i njegova najpoznatija ostvarenja Fritz The Cat (crtić rađen po ideji velikana undergorund stripa Roberta E. Crumba),te nedovršeni animirani film Lord Of The Rings.

Drugi velikan kojeg ne smijem propustiti je Don Bluth , čovjek koji je izašao iz Disneyjeve radionice i stvorio niz odličnih crtića. No kako je i njegov studio zahvatio val modernizacije iz klasične animacije otperjao je u računalnu i s tim po mom mišljnju izgubio onaj svoj prepoznatljivi stil kojem je klasična animacija i dala čar. Najpoznatija djela su mu; Secret Of NIMH, All Dogs Goes To Heaven, Thumbelina, te od novijih Anastasia i Titan A.E.

DOMAĆA PRODUKCIJA


Kratki crtić Surogat u produkciji "Zagreb filma" 1961. donio je u Hrvatsku Oskara u rukama scenarista Rudolfa Sremca i redatelja Dušana Vukotića . Kasnije je Vukotić opet bio nominiran za Oscara crtićem "Igra" no nije se uspio izboriti za još jedan zlatni kipić!

Meni najdraže Zagreb film ostvarenje je cjelovečernji film «Čudesna Šuma» iza koje je slijedio nastavak «Čarobnjakov šešir» koji i nije bio toliko dočekan kao prvi film. Poznata nam je i komercijalna serija «Leteći medvjedići», vrlo uspješni Profesor Baltazar ocrtao je prave značajke stila Zagrebačkog studija.


Evolucija animacije i napredak kompjutorske tehologije zasjenila je neke od najboljih kultnih načina zabave. Tko još vodi djecu u kazalište lutaka, osim školskih organizacija? Otišlo sve u zaborav.Čitava jedna kultura vizualne umjetnosti polako se otopila ili zadržala u životima rijetkih obožavatelja Pitanje je dal' će se tržište zasititi tog hiperproduktivnog materijala i vratiti publiku lutkarskim predstavama, ručno bojanim stripovima, kistom ilustriranim pričama za djecu?!? Nemam previše vjere u RE-animaciju,pogotovo u RE-! Srodnici animacije polako odlaze u nepovrat, pa dok postoje u nama oni će živjeti u nekoj epizodi sjećanja na Muppet Show ili Sesame Street.

***

 Ispiši članak
 Pošalji članak na e-mail
 Komentiraj članak

PREPOZNAO BRATA NA TV EMISIJI O PREVARANTIMA:
"Brate, pa ti si kriminalac!"
14.09.2005.
JAPANCI NAJDUGOVJEČNIJI NAROD NA SVIJETU:
Više od 25 000 Japanaca su stogodišnjaci
13.09.2005.
CIJENE BENZINA TJERAJU VOZAČE NA NESVAKIDAŠNJE POTEZE:
Na konju na posao
05.09.2005.
U BIJEGU ČETIRI GODINE:
Zbog 7 kokoši na Interpolovoj tjeralici
04.09.2005.
NATJECATELJICA NIZOZEMSKOG BIG BROTHERA U SEDMOM MJESECU TRUDNOĆE:
Natjecateljica Big Brothera želi roditi pred kamerama
30.08.2005.
SPECIJALCI UHAPSILI NAPADAČA NA AUTOMOBIL:
Pucao u auto jer ga je živcirao alarm
11.08.2005.
KRADLJIVAC KOJEG BRINE BRZA VOŽNJA:
Ukrao vozilo i upozoravao na prebrzu vožnju
10.08.2005.
RATNI BROD PRETVOREN U TURISTIČKU ATRAKCIJU:
Potopljeni Brisbane na dar roniocima
01.08.2005.
NA IZLOŽBU BESPLATNO U BADIĆU:
Polugole Bečanke pohrile u muzej
01.08.2005.
NE POKUŠAVATI NA A1 AUTOCESTI:
Ispala iz automobila i lovila ga po cesti
31.07.2005.
OSIGURANJE G8 SUMMITA U ŠKOTSKOJ:
Policajci, snajperisti, helikopteri, psi i špijuni čuvat će najmoćnije ljude svijeta
04.07.2005.
Kamo ide današnja animacija?
01.07.2005.
KRATKA POVIJEST STRIPA:
Buđenje malog Nema
28.06.2005.
EYCAdemy - mreža mladih istraživača
18.06.2005.
EYCAdemy - nove aktivnosti EURO<26 Hrvatska
04.05.2005.
Stranica:
<< < 1 2 3 4 5 > >>
cr:edits