English versionProgram se provodi uz financijsku potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva

Atletika Biciklizam Gimnastika Hokej Jedrilicarstvo Kosarka Nogomet Odbojka Plivanje Skijanje Veslanje Tae Kwon Do Rukomet Tenis Ostali sportovi Ostali sportovi

Pokažimo crveni karton rasizmu!
28.10.2005. (bm)

Thierry Henry ambasador je FIFA-ine antirasističke kampanje

FARE tjedan borbe protiv rasizma ove godine trajao je od 13. do 25. listopada 2005. Vrhunac i središnji dio akcijskog tjedna u Hrvatskoj obilježio je HNK Rijeka uoči prvoligaškog derbija Rijeka-Dinamo u subotu 29. listopada 2005. na Kantridi. Uoči utakmice svim gledateljima podijeljeni su crveni informativni letci u obliku crvenog kartona, te su na znak službenog najavljivača svi gledatelji podigli letke u zrak i pokazali crveni karton rasizmu i diskriminaciji bilo kakve vrste u nogometu i sportu uopće.

Akcija je započela početkom zimske polusezone Futsal lige Rijeka 15. listopada 2005. koja okuplja preko 900 igrača raspodjeljenih u 40 klubova koji se natječu u ligama aktivnih i rekreativnih igrača, u skladu s pravilima HNS-a u čijem su redovnom članstvu.

FARE (Football against racism in Europe) je Europska mreža organizacija koja se bave ljudskim pravima kroz nogomet (antirasizam, tolerancija s obzirom na seksualno opredjeljenje i sl.).

Glavni partneri/pokrovitelji su Europska unija i UEFA, a organizacija je već dobivala mnogobrojne nagrade za rad na promicanju anti-rasizma i tolerancije (UEFA, MTV, EUMC - Europski centar za monitoring rasizma i ksenofobije, Europska Fair Play diploma...)

Akcija je prvi put održana 2001. godine, a podržavaju je i u njoj sudjeluju klubovi: Manchester United, Arsenal, Leeds United FC, Charlton Athletic, Liverpool, Bordeaux, PSV Eindhoven, Ajax, cijela škotska i austrijska liga. Od igrača u akciju su uključeni: Thierry Henry-Ambasador FIFA-ine antirasističke kampanje, Patrick Viera, Rio Ferdinand, Ronaldhino, Ruud Van Nistelrooy, Claude Makalele, Carlos Puyol, Roberto Carlos, Cannavaro, kao i članovi Saveza nogometnih igrača Portugala - među kojima su i Costinha, Vitor Baia, Nuño Gomes, Luis Miguel i mnogi drugi.
U akciji sudjeluju i mnogobrojne nogometne legende poput Garya Linekera

Akcija je posebno dogovorena i na svakoj utakmici UEFA Lige prvaka koje su se odigrale 18. i 19. listopada 2005.

I ove godine među 35 europskih zemalja nalazi se Hrvatska koju predstavljaju organizatori za Hrvatsku UMKI i FuLiRi-Futsal liga Rijeka u suradnji s partnerima - Riječkim sportskim savezom i glavnim promotorom akcije HNK Rijekom, uz prisustvo naših najmlađih u suradnji sa odjelom za školstvo Grada Rijeke.

Akcija se u Hrvatskoj provodi kontinuirano od 2003. godine, te je ovo već treća godina da jedino sportske organizacije koje djeluju u Rijeci dobivaju ovo prestižno priznanje.

Više informacija možete pronaći na www.farenet.org

UEFA-in "Plan deset točaka" za suzbijanje rasizma i nacionalne diskriminacije

UEFA daje punu podršku "Planu deset točaka" za borbu protiv rasizma i diskriminacije u nogometu. Orginalno sastavljen od strane organizacije FARE (Football against racism in Europe) plan sadrži različite mjere koje klub može poduzeti u okviru svojih ovlasti.
Informativni letak dijeljen je na utakmici Rijeka-Dinamo

"Plan deset točaka"

1. Dati službenu izjavu da klub neće tolerirati rasizam i diskriminaciju bilo kakvog oblika, naglašavajući akcije koje će se poduzeti protiv sudionika u takvim ispadima. Izjava bi trebala biti otisnuta u svim rasporedima utakmica i trajno postavljena oko stadiona.

2. Svaki put javno ukoriti rasističko i diskriminirajuće ponašanje za vrijeme utakmice.

3. Uvjet za dobivanje sezonske karte je da pretplatnik ne sudjeluje u rasnim i diskriminatorskim akcijama.

4. Poduzeti akcije da se spriječi prodaja rasističke literature u i oko stadiona.

5. Poduzeti disciplinske akcije protiv igrača koji rasno zlostavljaju i diskriminiraju.

6. U korespodenciji sa drugim klubova izložiti stav kluba o rasizmu i diskriminaciji.

7. Odrediti, provoditi i podržavati akciju redara i policije za suzbijanje rasnog zlostavljanja i diskriminacije.

8. Svaki put ukloniti sve rasističke i diskriminirajuće plakate sa stadiona.

9. Usvojiti pravilnik za jednake uvjete u zapošljavanju i ugovaranju usluga.

Raditi zajedničke projekte sa drugim grupama i organizacijama, udrugama igrača, navijača, školama, omladinskim pogonima, sponzorima i drugim tvrtkama, lokalnom vlašću i policijom, s ciljem razvoja pro-aktivnih programa za podizanje razine svijesti u suzbijanju i eliminiranju rasnog zlostavljanja i diskriminacije bilo kakvog oblika.

 Ispiši članak
 Pošalji članak na e-mail
 Komentiraj članak


ZANIMLJIVOSTI:
Vruće ljeto u Portugalu 2004
26.11.2003.
ZANIMLJIVOSTI:
VOLIM NOGOMET
22.11.2003.
VIJESTI:
Portugal, we are coming
19.11.2003.
VIJESTI:
Odluka u Sloveniji
16.11.2003.
VIJESTI:
Petica Chelseja,važna pobjeda Manchestera
11.11.2003.
VIJESTI:
FA Premiership nakon 11 kola
06.11.2003.
VIJESTI:
Bokšić u Wolverhamptonu?
27.10.2003.
VIJESTI:
FA Premiership- rezultati 10.kola
27.10.2003.
VIJESTI:
Hajduk i Dinamo s istim brojem bodova
25.10.2003.
VIJESTI:
Nakon 7. kola Dinamo i dalje u vodstvu
13.09.2003.
Stranica:
<< < 2 3 4 5 6 > >>
cr:edits