English versionProgram se provodi uz financijsku potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva

Hosteler - broj 36

[ZAGREB] ZVUCI I OKUSI IRSKE U SRCU ZAGREBA
TRADICIONALNI IRSKI TJEDAN U ZAGREBU
15.03.2009. (Dean Sejdić)

Na zagrebačkom Zrinjevcu  se održala tradicionalna 3. velika proslava irskog sveca Svetog Patrika.Dan irskog zaštitnika inače se obilježava 17. ožujka, no središnja proslava ove se godine održala  14.03.2009.  od podneva pa do 21 sat na Zrinjevcu velikim besplatnim open-air koncertom uz organizaciju grada Zagreba i hrvatsko-irske kulturološke udruge.

Posjetitelji su mogli uživati nastupima brojnih zabavljača. Među kojima su bili: Slip, James Cannon & The Sinners, Paddy's Allstars,  Mrs Ferris Pighouse Collection, The Shamrock, Mac Leinn i Jolly Rogers. Nastupi navedenih glazbenika bili su popraćeni plesovima i programom koji izvode tradicionalni irski plesači The Irish Maiden. Njih stotinjak izvodilo je plesove s bakljama i zainteresirane podučilo osnovama irskih plesova. Do 17. ožujka trajat će Irski tjedan u Zagrebu na različitim lokacijama u Tkalčićevoj ulici, a zainteresirani će ponešto moći saznati o prekrasnoj Irskoj i na Trgu kralja Tomislava.

 Bilo je ludo i zabavno, puno plesa, tradicionalne dobre irske glazbe, irskog piva, irskog whisky-a, raznih nijansa zelenih boja. Stoga, ako ste ove godine napravili veliki promašaj i propustili jednu od boljih i većih zabava, neka vas to ne brine-pozivamo vas da dođete i slijedećih godina od kud bili i ma što radili jer vam je dobra zabava zagaranitrana.

A ako nemate smještaj, niti to ne bi trebao biti neki problem! Naš zagrebački hostel se nalazi u neposrednoj blizini samog događanja pa rezervirajte svoje krevete na vrijeme. A ako ste pak odlučili otputovati u samu Irsku i za to imamo lijek! Posjetite našu web stranicu www.hfhs.hr , jer vam nudimo putovanja po povoljnim cijenama na "zeleni otok"! I sretno u lovu na "Leprechauna"! U svakom slučaju, pružamo vam mogućnost da doživite Irsku! Stoga, ne oklijevajte! DOĐITE! I za kraj, poučni dio, nešto o Svetom Patriku....


Sveti Patrick je irski svetac zaštitnik, slavi se 17. ožujka i jedan je od najpopularnijih svjetskih svetaca.
Legenda o postanku ovog praznika po mnogima je mješavina istine i fikcije. Povijesni zapisi, međutim, kažu kako Patrick nije bio Irac, već su ga 385. godine, kao šesnaestogodišnjeg dječaka, irski razbojnici oteli u rodnoj Britaniji i brodom doveli u Irsku kao roba. Navodno je njegovo pravo ime bilo Maewyn Succat. Za vrijeme svog zatočeništva siroti dječak čuvao je ovce, a da bi uspio zatomiti svoju tugu i nesreću, okrenuo se molitvama i Bogu. Uskoro su mu se počele javljati "vizije", pa mu je nakon sedam godina "jedan glas" rekao gdje će pronaći brod kojim će pobjeći i vratiti se u Englesku. Učinivši to, Patrick započinje svoje vjersko školovanje da bi ubrzo postao đakon, svećenik i na kraju biskup. 432. se kao misionar vraća u Irsku da bi preobratio sve poganike i osnovao samostane i biskupije. Uzeo je ime Patrick (od lat. Patricius što znači plemić) i cijeli svoj život je posvetio je postavljanju temelja religije da bi 17.03.461. u Irskoj dočekao svoju smrt.
Priča kaže kako je djetelina s tri lista postala irski nacionalni znak zahvaljujući baš njemu, jer ju je koristio kao simbol križa, odnosno time je objašnjavao Sveto Trojstvo . A najbolji pokazatelj kako u cijeloj legendi ima elemenata mašte je tvrdnja da je Sveti Patrick istjerao sve zmije, kao simbole zlih sila s "otoka", iako u stvarnosti, nikada nije niti bilo zmija u Irskoj.
No, bez obzira vjerovali li u priču ili ne, Dan Svetog Patricka danas se slavi u cijelom svijetu. Obavezna je odjeća u zelenoj boji, ispijaju se litre pive, pjeva se "Danny Boy" i pleše do sitnih jutarnjih sati. I zato,
Sláinte!
(Izgovara se otprilike "slaun-chu")
"Uzdravlje!"

 

PRILOZI UZ TEKST:


Slu?beni i neslu?beni za?titni znaci Irske-Pivo, zelena boja i shamrock(djetelina)


Tradicionalni irski ples na Zrinjevcu


Leprechaun-irsko mitsko biće

 

 Ispiši članak
 Pošalji članak na e-mail
 Komentiraj članak


Britney prdi
NAJMOĆNIJA ŽENA SVIJETA JE TINEJĐERKA: Britney - teen
Najljepše i najljepši
Stranica:
<< < 10 11 12 13


HFHS VAM SA PONOSOM PREDSTAVLJA NOVI FILM IZ PRODUKCIJE QUENTINA TARANTINA HOSTEL: HOSTEL

ZAGREB DOX: Revija dokumentarnog filma

SYLVESTER STALLONE VRAĆA SE SERIJALU ROCKY: Rocky i Rambo se vraćaju u kina?


EVENTIM & TICKETPRO prodajna mjesta u Ferijalnom - HFHS

Klub kulture Križevci predstavlja

Confusion predstavlja


BeCycled! - nesvakidašnja izložba u Tehničkom muzeju

Meeting Of Styles - graffiti u Zagrebu, 6. - 8. 5.

Životinjski i biljni svijet na ZV


Program Teatra ITD za rujan

Program Teatra &TD za lipanj&srpanj 2009.

Program Exit teatra za listopad


TRENDOVI: PROLAZNI ILI TRAJNI?: Nove riječi u novim izdanjima leksikona

'Druga mama' Harry Pottera

NE NASILJU: Prvo djeca

cr:edits